Als je baby veel huilt, ga je zoeken naar oorzaken. Een van die oorzaken kan zijn dat je kindje een koemelkallergie heeft of simpelweg overgevoelig is voor koemelk.
Of dat zo is, is op jonge leeftijd soms behoorlijk lastig te achterhalen. Dat komt doordat klachten vaak niet eenduidig wijzen naar één specifieke oorzaak, maar vooral ook omdat testen middels bloedprikken op jonge leeftijd niet heel erg betrouwbaar is: er is dan dus meestal geen volledig objectief middel om vast te stellen of je baby wel of geen last heeft van een koemelkallergie.
Klachten die voorkomen bij een koemelkallergie, worden vaak ingedeeld in drie deelgebieden:
-maag-darmklachten
-luchtwegklachten
-huidklachten
Bij maag-darmklachten kun je denken aan extreme darmkrampen, maar ook een overmatig veel spugen of juist het inslikken van omhoogkomende voeding, (reflux en verborgen reflux). Deze klachten kunnen echter ook veroorzaakt worden door andere problemen, zoals ik in de blogs waar ik naar link al beschrijf.
Onder luchtwegklachten wordt verstaan: veel verkouden zijn of een volle neus, veel niezen, veel hoesten, benauwd zijn of een piepende ademhaling. Ook hiervoor geldt echter weer: er is een scala aan oorzaken aan te wijzen voor deze klachten. Het bestaan van deze klachten wijst niet simpelweg naar een koemelkallergie. Dat kan, maar het hoeft niet.
Ook huidklachten kunnen een indicatie zijn dat er een koemelkallergie speelt: eczeem of andere vormen van huiduitslag kunnen veroorzaakt worden door een allergie. Maar opnieuw geldt: eczeem kan ook op zichzelf staan, zonder een duidelijke oorzaak, of veroorzaakt worden door andere dingen, zoals een contactallergie.
Dus hoe pak je dat aan: achterhalen of de klachten van je kindje veroorzaakt worden door een (koemelk)allergie?
Naar mijn mening is het altijd verstandig om eerst te kiezen voor de minst belastende optie. Omdat bloedprikken zoals gezegd niet erg betrouwbaar is op jonge leeftijd, gaat mijn voorkeur dus ook uit naar elimineren-provoceren: je haalt koemelk uit het dieet van je kindje en kijkt of de klachten verdwijnen. Zoja, dan ga je na verloop van tijd weer koemelk toevoegen aan de voeding van je kindje, om te zien of klachten dan terugkomen. Dit is belangrijk, omdat klachten ook spontaan en toevallig verdwenen kunnen zijn: 3 maanden/12 weken is niet voor niets een bekende termijn waarop veel kindjes rustiger worden. Als je kort voor die tijd gestopt bent met koemelk, is het verstandig om niet te lang te wachten met testen of je kindje echt geen koemelk kan verdragen. Ik zou zelf adviseren om dan rond de 6 maanden, of voordat je begint met bijvoeding, te testen of koemelk verdragen wordt.
Ga je elimineren, dan is het ook verstandig om verder geen veranderingen aan te brengen voor je kindje. Het is -begrijpelijk- heel verleidelijk om allerlei dingen in te zetten om rust te krijgen voor je kindje en jouzelf, maar als je tegelijkertijd meerdere veranderingen aanbrengt, is het onmogelijk om te kunnen zeggen welke van die veranderingen nu gezorgd heeft voor rust.
Als je kindje kunstvoeding drinkt, kun je terugvallen op speciale dieetvoeding. Die is er van een aantal merken en in een aantal varianten. Ik zal daaraan een speciale blog wijden nog.
Geef je borstvoeding, dan is het vaak nodig dat je zelf op dieet gaat. Sommige moeders kunnen zelf producten blijven eten als hun kind allergisch is, (en vaak kom je er dan vaak pas later achter dat je kindje allergisch is. Ook daarover in een andere blog meer), maar vaak komen de eiwitketens via het bloed toch in de borstvoeding terecht een reageert een kindje daar dan toch op.
Op facebook vind je meerdere groepen waarin je ervaringen kunt delen, maar waar ook tips over koemelkvrije producten worden gegeven of koemelkvrije recepten worden gedeeld. Er verschijnen meerdere blogs rondom dit onderwerp en er bestaan meerdere internetpagina’s waar recepten worden gedeeld.
Heeft je kindje last van eczeem, dan kan het zijn dat deze verdwijnt zodra je stopt met koemelk. Dat hoeft echter niet: er is een groep kinderen bij wie de eczeem blijft en bij wie behandeling voor de eczeem dus nodig is. Artsen geven vaak aan dat deze eczeem dan niet veroorzaakt wordt/kan worden door koemelk, omdat behandeling met hormoonzalf nodig is om de eczeem te laten verdwijnen.
Ga in dit geval in overleg met je arts, over opnieuw provoceren en daarmee te testen of de eczeem terugkomt. Als dit gebeurt, zal een arts niet direct overtuigd zijn: het kan immers toeval zijn dat de eczeem juist nu terug komt. Spreek dan dus af dat je -als de eczeem weer weg is en de rust is weergekeerd, nogmaals gaat provoceren: komen de klachten steeds terug als je koemelk herintroduceert, dan is toeval een onwaarschijnlijke uitleg voor het terugkomen van de eczeem en kun je samen met de arts een goed beleid gaan bepalen rond de eczeem en de allergie.
Als dit alles geen duidelijkheid geeft, is mijn advies toch om bloed te laten prikken. Vaak geeft dit geen duidelijkheid, maar soms toch wel en dan is het prettig dat je objectief bewijs hebt dat er iets aan de hand is. Bespreek dit dus met je arts.
Het goede nieuws bij een koemelkallergie op jonge leeftijd, is dat het gros van de kinderen over de allergie heen groeit. Vaak al voor de eerste verjaardag, maar als dat niet het geval is, is alsnog een grote groep voor het vierde jaar over de allergie heen gegroeid. Het is dus belangrijk om regelmatig te testen of je kindje nog steeds allergisch is of overgevoelig reageert. Hoe fijn is het namelijk als je kind gewoon mee kan doen met de rest op feestjes, bij traktaties in de klas, enz.
Een kleine groep kinderen groeit niet over de allergie heen en blijft dus allergisch. Dat is lastig, maar niet onoverkomelijk. In de groepen en op de internetpagina’s die ik al noemde, worden veel tips gegeven en gelukkig hebben fabrikanten steeds meer oog voor de groep mensen met een allergie. ook aan hen kan verdiend worden… 😉