Hoe overleef ik slapeloze nachten?

Tien tips om niet ten onder te gaan aan slaapgebrek.

Het huilen van je jonge baby is verschrikkelijk, maar de slapeloze nachten die vaak meekomen met een huilbaby, maken de ramp compleet. Je raakt oververmoeid en daardoor worden de kleinste hobbels in je dagelijks leven soms onoverkomelijke bergen.
Tien tips dus om staande te blijven en niet ten onder te gaan.

1. Stel nachtdiensten in
Zorg dat niet 1 van beide partners elke nacht de klos is als het gaat om het troosten van je baby. Wissel af en kijk goed welke balans daarin voor jullie werkt. Dat kan betekenen dat jij de ene nacht voor jullie baby zorgt en dat de andere nacht je partner aan de beurt is. Maar misschien werkt het beter als je de nacht opdeelt in shifts, of als je een paar nachten achter elkaar ‘dienst’ hebt en daarna ook een paar nachten achter elkaar ongestoord kunt slapen.

2. Zorg voor een rustige slaapplek
De momenten dat jij niet voor jullie kindje hoeft te zorgen, zoek je het beste een slaapplek waar je zo ongestoord mogelijk kunt slapen en je niet -of in ieder geval zo min mogelijk- wakker wordt van jullie huilende baby.

3. Haal oordoppen
In de meeste gevallen zal het zo zijn dat er geen enkele plek in huis is waar je het gehuil van je baby niet hoort en er dus ook niet wakker van wordt. Koop dan oordoppen. Hoorwinkels en audiciens hebben meestal de mogelijkheid om oordoppen op maat te maken, waarmee je geluid kunt weren.

4. Neem alle hulp aan die je kunt krijgen
Familie en vrienden bieden mogelijk aan om je te helpen. Vaak weten ze zelf niet zo goed waarmee ze je kunnen helpen, maar neem de hulp aan en wees duidelijk waarmee ze je kunnen helpen. Misschien heb jij er behoefte aan als er iemand is die geregeld even de zorg voor jullie huilende baby over wil nemen, al was het maar zodat jij even zonder gekrijs in je oren naar de supermarkt kunt om wat boodschappen te halen. Maar mogelijk vind je het juist veel fijner als iemand voor jou even wat huishoudelijke taken wil overnemen.
Benoem duidelijk wat je nodig hebt, zodat mensen kunnen beoordelen of ze in staat zijn je daarmee te helpen. En pak alle hulp die je kunt krijgen, want het is zo al wel zwaar genoeg!

5. Neem je baby bij je in bed
Samen slapen kan enorm schelen. Je baby voelt zich veiliger dichtbij jou, waardoor stress afneemt en huilen dus ook. Dat betekent niet dat samen slapen ervoor zorgt dat je kindje ineens wonderlijk rustig zal liggen slapen, maar wel dat het huilen in z’n totaliteit (iets) af zal nemen. Daarbij scheelt het je op en neer lopen naar je kind, waardoor jouw slaap minder heftig onderbroken zal worden.
Het is wel belangrijk dit op een veilige manier te doen. Ik zal hieraan nog een aparte blog wijden, maar voor nu verwijs ik je naar google.

5465559773_184f7e2b1b_o.jpg

6. Ga met de kippen op stok
Zorg dat je aan voldoende uren slaap komt, door gewoon vroeg op bed te gaan. Kinderbedtijd is beslist geen gek idee als je energie uitgeput wordt door je huilende baby. Zorg goed voor jezelf daarin en maak jezelf niet wijs dat je gewoon nog een film uit zou moeten kunnen kijken op TV.

7. Slaap als je baby slaapt
Als je overdag de mogelijkheid hebt om te slapen tijdens de slaapjes van je baby, doe dat dan ook. Elk uurtje telt en draagt bij aan niet nog verder uitgeput raken.

8. Praat over je ervaringen
Het lucht enorm op als je je gevoelens kunt uiten. Zoek dus mensen in je omgeving die begrijpen hoe zwaar het is en je willen steunen door je hart bij ze te kunnen luchten.
Heb je die mensen niet? Dan helpt het misschien om steun te vinden bij lotgenoten, bijvoorbeeld op een forum of op facebook.

9. Zoek hulp
Als je het idee hebt dat je kindje klachten heeft die behandeling nodig hebben, klop dan aan bij je huisarts en vraag eventueel om een verwijzing naar een kinderarts. Hoe je aan professionals goed duidelijk maakt wat er aan de hand is, lees je in één van mijn andere blogs.

10. Filter de bla-bla
Als je kind niet slaapt, zul je een hoop adviezen over je heen krijgen uit je omgeving. Lang niet alle tips snijden hout en zullen je helpen. Durf dicht bij jezelf en je eigen intuïtie te blijven en laat je niet gek maken door alle tips waarmee je baby echt al doorslaapt vanaf het moment dat je hem baarde. Gezonde baby’s slapen tussen de voedingen in. Doet je kind dit niet, dan is er iets aan de hand. Het is geen teken dat jij iets fout doet.

Advertentie
Tags: , , , , , , , , , ,

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s